DAG 18 - Varför behöver vi Digital detox?

Vad händer just nu? Vad händer runt oss? Vilken värld lever vi i idag?

Se videon om dagens tema här!


Idag är det dag 18 av 30-dagars utmaning för att vässa dina mentala superkrafter. Det är utmaningen för dig som vill skapa ett framgångsrikt liv med glädje, balans och lycka. Vill du veta mer om denna utmaning? Läs här!


Vill du veta mer om kursen? Läs här!


Så vilken värld lever vi i idag? Vi umgås mycket digitalt, vi tar emot information digitalt, vi får positiv men också massa negativ information genom vårt digitala liv som gör oss mer stressade och nervösa.


Konstigt nog borde vårt digitala liv hjälpa oss men många gånger gör det oss mer olyckliga och mindre hälsosamma och beroende.Se videon om dagens tema här!


Jag har själv upplevt att min tid var mer vid skärmen än med mina barn. Självklart var jag hemma, jag var där fysiskt men alltid var något annat viktigt. Nu måste jag göra det här, annan dag behövde jag titta och undersöka det här osv.


Jag läste studier att idag lägger vi genomsnitt 5-9 timmar per dygn i den digitala världen. Ju yngre du är desto mer tid spenderar du på sociala medier.


Först chockade det mig men sedan när jag tittade närmare på det så förstod jag.Vill du veta mer om kursen? Läs här!


Kan ni tänka er att vi spenderar så mycket tid på sociala medier att självklart uppstår det en rad hälsomässiga komplikationer som klinisk depression, mild eller måttlig ångest till olika former av humörsvängningar, stressökning eller själv sabotage.


Därför är det jätte viktigt med digital hygien att kunna hantera vår digitala värld. Visste ni att vår allra största tidsbov är sociala medier? Flera studier visar att dagens konstanta tillgänglighet är orsaken till en rad negativa hälsoeffekter som stress, sömnlöshet, depressioner, men också fysiska problem som problem med ryggen eller händer osv. Vår reptilhjärna i oss älskar dopamin kickar, för då får vi bekräftelse, uppmärksamheten och känslan av att vara med där det händer. Men gynnar denna extrema konsumtion av social medier verkligen oss över tid? Svaret är nej. Det gynnar oss inte om vi inte kan stänga av då och då.


Digital hygien eller digital detox är en bra vana att ha för att reflektera över hur digitala världen påverkar vårt liv.

När du skapar en digital detox då skapar du mer tid för reflektera över hur ditt användande av sociala medier och andra webbaserade resurser påverkar ditt liv och din tid.


Att vara medveten om du får stress påslag eller inte när du använder sociala medier och hur det påverkar dig i dagliga social situationer.

Är du närvarande med människor när du umgås eller är du där fysisk men mentalt är du på sociala medier?


För att skydda sömn, förbättra våra relationer med andra och bekämpa utanförskap ska vi se hur vi använder och inte använder digitalt innehåll.

Vill du veta mer om kursen? Läs här!Tips till digital detox

1. Det bästa är att prova vara en telefonfri, socialmedia, datorfri dag i veckan. Glöm bort mobilen, datorn och var internet fri.


2. Begränsa skärmtid - installera verktyg som övervakar och begränsar din skärmtid.


3. Stäng notifikationer på din dator och mobil så kommer du bli mindre distraherad och öka din produktivitet.


4. Ta bort telefonen redan efter 21.00 och långt bort från sängen. När du vaknar ska du inte röra telefonen alls på minst 30 min.


Framsteg inom såväl neurovetenskap som psykologi har ytterligare ökat förståelsen för hur ämnen som dopamin, serotonin och oxytocin visar på starka samband mellan hur digitalt innehåll triggar igång vissa känslor.


5. Det är viktigt att bli medveten av vad som påverkar oss och som inte servar oss. Du kan rensa mellan dina vänner på sociala medier. Du tittar en gång per vecka tex på fredag på listan av dina vänner och varje fredag tar du bort någon som lägger massa negativa saker på nätet, något som du får dåliga känslor av, någon som inte bidrar med positivitet och som du ser inte servar dig. Är det familj, gör samma sak. Du har rätt att ha personer som bidrar med bra saker i ditt liv.


Se videon om dagens tema här!


Själv har jag informerat min egen mamma om hur jag tänker och vad jag behöver i mitt liv. Jag berättade för henne om hon ska vara negativ och bara klaga och se saker från den mörka sidan då kommer vi prata eller umgås mycket mindre än vi gör nu. Prova och se hur mycket extra energi du får efteråt.


Om du minskar en timme som du lägger på sociala medier per dag då kommer du få tillbaka 365 timmar på ett år.


Det är ett intressant sätt att visa hur mycket tid förhållandevis onödigt tidsätande sociala medier äter upp.


Efter hela dagen Kom ihåg:

Anteckna,

Hur det kändes innan?

Hur kändes det när du gjorde övningen, när du sparkade dina negativa vänner, när du hade digital detox. Vilka tankar, vilka känslor växte i dig?

Hur kändes det efter att vara en dag utan telefonen?

Hur kändes det när du blev av med negativa personer i ditt liv?


Lycka till med din digitala detox.Läs mer om dag 17 - Förbättra någon annans dag


Vill du köra online kurs?

Online kursen är för dig som:

SOM VILL Frigöra ditt sinne av allt gammalt som lastar och inte servar dig.

SOM VILL Lära dig vara framgångsrik och lycklig i alla områden i ditt liv.

SOM VILL Ta bort det som hindrar dig från att koncentrera dig på dina viktiga mål.

Är du redo för att undersöka dina tankar, få en helt fantastisk helhetsupplevelse och göra förändring i ditt liv?

Kom ihåg ingeting förändras om ingeting görs.

Vill du veta mer om kursen? Läs här!