DAG 2 - 4 enkla morgonrutiner för en bättre dag

Se video om morgonrutiner här!

Vad känner du när du hör ordet "rutin"?


I många år har jag haft ett stort motstånd mot ordet rutin. Jag kände att morgon rutiner, rutiner över huvudtaget begränsar mig att det stoppar mig. Jag kände negativa känslor och massa negativa tankar mot ordet rutiner för att jag vill vara fri att göra vad jag vill och just morgonrutiner har stoppat mig, tog tid från mig. Ofta har jag sagt att jag lever bara en gång. Jag upptäckte att just för att jag lever bara en gång behöver jag leva kvalitativt, lyckligt och bra liv.


Rutiner har ofta fått ett dåligt rykte för de ofta kopplas med något tråkigt, något som tar tid, som stör. Men ändå är de en viktig del av vår framgång i livet. Solida rutiner blir vår nyckel till ett lugnare, stressfritt liv, inte ett hinder för det.

Forskning visar att rutiner faktiskt bygger hjärnstyrka, stödjer mental hälsa, minskar ångest, depression och minskar stress. De har också en mycket viktig inverkan på dina drömmar, dina visioner och ditt sätt att leva.

Vill du veta mer om online programmet: Vässa dina mentala superkrafter? Läs här!

Våra dagliga handlingar drivs av vanor - både goda och dåliga. Så när vi tillbringar morgon efter morgon med att snooza och önskar oss 4 sek till, inte orkar gå upp, bläddrar igenom mobilen direkt när vi vaknar, öser oss med allt som har hänt, rusar igenom morgonen för att göra oss redo, glömmer att göra frukost, stressar oss själva - då är det en stor chans att vi har skapat oss en vana som inte servar oss och som stressar oss. Att skapa bra morgonrutiner är en av de grunderna till att hantera stress och minska press.

Många gurus som jag följer pratar om att det är viktigt vakna tidigt på morgonen redan vid 5.oo på morgonen. Själv har jag försökt i många år att vakna tidigt men det slutade alltid med att jag inte klarade detta och avslutade med att säga att jag inte är en morgon människa. Jag är natt uggla. Men allt har förändrats när jag lyssnade på Mel Robbins och hennes 5 sekunders regler.


Det första som jag gillade som hon sa var det är inte viktigt när du vaknar men hur du vaknar.


Hur vi börjar dagen har en enorm inverkan på hur vi känner oss för resten av dagen. Då plötsligt ramlade polletten ner. När jag började bygga mina nya rutiner skapade jag vanor som gjorde att jag kunde vakna 5.30 utan problem. Plötsligt blev jag morgon människa.


Vill du veta mer om online programmet: Vässa dina mentala superkrafter? Läs här!


Det andra som jag har lärt mig var att om vi tillbringar våra första timmar med att bli stressade, uppjagade, nervösa kommer det påverka oss resten av dagen och vi kommer känna konsekvenserna. Här kommer 4 tips som hjälpte mig och många av mina kunder att minska stress på morgonen och skapa trevliga dagar.

Kom ihåg, det här är bara mina rekommendationer du kan prova och skapa dina egna rutiner som passar dig. Men var inte den person som jag var tidigare. Innan jag ens provade eller bara provade en gång har jag bestämt mig att det inte kommer fungera. Forskning har visat att minst 28 dagar behöver vi för att ändra automatiserade vanor och vill vi att det ska fastna, behöver vi träna på den nya vanan runt 60 dagar. Så det är upp till dig.'Tips 1 Ta bort mobilen från sängen.

Du kanske frågar varför? Det är viktigt att du inte får massa negativitet som påverkar dig redan från början av dagen, redan i sängen. Samtidigt är det inte bra med all strålning runt oss. Vill du bli en förebild för dina barn genom att visa dem att telefonen går före allt annat. Kom ihåg det som du gör kommer dina barn också göra. Barn gör vad vi gör inte vad vi säger. Så på kvällen lägg telefon långt från sängen. Det bästa är att bestämma sig vid vilken tid tex vid 21.00 lägger alla i familjen telefonen på laddning i hallen eller i annat rum där ni inte sover.


Se video o morgonrutiner på youtube här!


Tips 2 Hur vaknar du?

Det är viktigt hur du vaknar. Du kanske har hört "you snooze you loose". Det är faktiskt sant, när du "snoozar" så stör du din hjärnas rytm. Hjärnan blir förvirrad, den förstår inte om den ska vakna eller fortsätta att sova. Varje sömn cykel pågår i ca 90 min om du snoozar påbörjas alltid en ny sömncykel som inte blivit avslutad. Därför tar det längre tid efter några snoozingar för hjärna att återhämta sig. Det som händer är att varje sömn cykel varar ca 90 min. Om du somnar om igen så går hjärnan in i en sömncykel igen därav blir man trött. Det kan ta 2-3 timmar längre tid att bli pigg mot när du vaknar på en gång.


Tips 3

Vad gör du när du vaknar?

De första 30 min är viktigast. Det är tid du behöver för dig själv, kan du inte för att alla redan är uppe, vakna 15 min tidigare än du brukar göra. Det bästa sättet att börja dagen är med tacksamhet som fyller dig med massa positiva energier, positiva känslor och positiva tankar. Du skriva en tacksamhet bok eller dag bok och skriva minst 3 saker som du är tacksam för.


Efter att du har skrivit dina tacksamheter så kan du göra några övningar för att väcka kroppen. Det finns olika sätt att göra det på. Själv har jag provat olika sätt: Just nu har jag min egen digitala PT som jag tränar med 4 gånger per vecka på zoom hemma i mitt vardagsrum. Innan det provade jag en app där jag tränade 7 min intervaller, eller så har jag gjort mina 30 minuters promenader på morgonen.


Tips 4

Planera din dag.

Vad är de 3 mest viktigaste saker som du vill göra eller måste göra idag. Något som är viktigt just för dig.

Vill du ha en mall för hur du kan börja skriva din dagbok/planering så finns denna länk här. Du kan ladda ner en gratis dagboksmall för morgonreflektioner.


Jag rekommenderar att du planerar din dag. Jag var mycket mot det i början, jag sa alltid mig själv att jag har det i huvudet men jag upptäckte att jag missade mycket och hade mer spänning och stress. Nu när jag skriver ner vad jag behöver göra tar det bara några minuter, det minskar mycket på min spänning och jag klarar göra mer under dagen än innan. Kom ihåg att du har här en gratis nedladdning med dagboksmallen här.


Efter planeringen kan du spendera några minuter för att njuta en kopp av kaffe, eller te, lyssna på motiverande videos, bra podcast, läsa bok eller något som betyder något för dig. Det här är så viktigt eftersom oavsett hur resten av dagen går har du gjort något just för dig. Du prioriterar dig själv först och bevisar genom handling för dig själv att du betyder något, du är viktig och du behöver ta hand om dig.


Efter dagen kan du sätta dig ner och reflektera och göra enkla observationer:


Hur kändes det innan?

Vilka tankar hade du innan du började övningen?

Ville du göra övningen?

Fanns det något motstånd? Om ja, varför, vilka tankar stödjer detta?

Vilka tankar hade du under tiden du gjorde uppgifterna?

Hur kändes det efteråt, under hela dagen?

Vilka tankar snurrade i huvudet på dig under dagen?


Så lycka till med att förändra dina morgon rutiner och få lugnare dagar.

Läs mer om dag 1 - krafter av ett leende här


Vill du köra online programmet?

Utmaningen är för dig som:

SOM VILL Frigöra ditt sinne av allt gammalt som lastar och inte servar dig.

SOM VILL Lära dig vara framgångsrik och lycklig i alla områden i ditt liv.

SOM VILL Ta bort det som hindrar dig från att koncentrera dig på dina viktiga mål.Är du redo för att undersöka dina tankar, få en helt fantastisk helhetsupplevelse och göra förändring i ditt liv?

Kom ihåg ingeting förändras om ingeting görs.


Vill du veta mer om online programmet: Vässa dina mentala superkrafter? Läs här!