DAG 10 - Rensa allt gammalt som inte servar dig.


I dagens tema ska vi gå djupt ner till din inre för att rensa allt gammalt som inte servar

dig. Innan vi börjar är min fråga till dig:

Har du någon gång varit missnöjd med en massa saker gällande dig själv, kritiserat dig själv, kritiserat saker runt dig själv?


Yes, Yes, Yes! Idag är det dag 10 av 30-dagars utmaning för att vässa dina mentala superkrafter. Det är utmaningen för dig som vill skapa ett framgångsrikt liv med glädje, balans och lycka. Vill du veta mer om denna utmaning? Läs här!

Vill du veta mer om 30 dagars utmaning? Läs här!


Om du är som precis alla andra människor, det vill säga mänsklig, så har du gjort det. Vissa gör det mer och vissa gör det mindre. Men alla gör det. Nu är det dags att lära sig göra det kontrollerat i mycket mindre skala.

Nu vill jag be dig att tänka dig, att föreställa dig en situation i det förflutna. En situation som du var missnöjd med att vara i eller en situation där du inte lyckades optimalt.


Vad brukar du säga högt eller inne i ditt huvud, när sådant händer?

Skriv ner det på ett papper. Skriv ner vad som brukar dyka upp i huvudet på dig då.


Vill du veta mer om 30 dagars utmaning? Läs här!

Det som är intressant med de flesta av oss är att vi ofta har insikter, idéer, om vad vi vill ändra och vad som inte är bra för oss. Vi vet egentligen vad vi behöver ändra på, men ändå går vi ständigt i samma hjulspår. Vi gör samma sak om och om igen och blir överraskade när vi inte får nya resultat och mår bättre. Jag har själv varit där. I många år levde jag i en illusion om att kanske någon gång ett mirakel skulle hända. Inuti är jag övertygad om att jag egentligen visste att saker måste förändras för att jag skulle kunna bli bättre. Men jag hade alltid en massa ursäkter till varför jag inte kunde förändras just då.

Vill du veta mer om 30 dagars utmaning? Läs här!


Det var alltid alla andra som var viktigare, Jag kände hela tiden ett behov att vara där för andra. Jag prioriterade alltid andra framför mig själv. I slutändan var det ett tydligt tecken på min brist på självrespekt och självkänsla.


Det började förändrats när jag upptäckte att jag kan ändra mitt mindset, mitt tankesätt. Jag är den som bestämmer och styr över vad jag tänker och känner. Det är jag som programmerar allt i mitt huvud och därför det blir känslomässigt sant. Om jag programmerar in att människor inte tycker om mig, gissa vad som händer då? Jo, min hjärna kommer att leta bevis och hitta precis alla situationer där det verkade som att människor inte tyckte om mig.


Efter min upptäckt så kunde jag börja göra förändringar. Jag kunde programmera om min hjärna så att den istället började leta bevis för det som hjälper mig. Istället för att, till exempel, tänka på att människor inte gillar mig, kunde jag programmera in att människor trivs i mitt sällskap.

Vad tror du hände då?

Min hjärna började leta efter bevis. Voila, hjärnan hittade bevis.


Självklart hände inte allt det här på en gång. Det krävdes små steg och lite men envis kraft. Det betyder ett steg i taget och att dagligen fortsätta jobba med min programmering. Att dagligen tracka mina tankar och känslor. Att ha koll på så att inte de tankar som inte hjälper mig tar över. Under många år undrade jag varför många av oss lever ett liv där vi alltid är där för andra, men där vi glömmer bort oss själva? Svaret enligt min uppfattning är att vi känner oss speciella, viktiga och behövda just då och många gånger enbart genom att vara där för andra. Då får vi bekräftelse på att vi duger och om vi slutar att göra saker för andra då är vi rädda att bli uppfattade som egoister i andras ögon. Att vi tappar vårt egenvärde. Att vi inte duger, att vi inte är tillräckliga bra, att vi inte förtjänar att må bra. Många av de kunder som kommer till mig uttrycker rakt upp och ned att det är deras livsöde att ta hand om andra men inte om sig själva. Ofta är det på grund av att vi har dålig självbild, som att vara till lags känns mer som ett naturligt beteende och inte som en uppoffring. När vi bara har fokus på andra så glömmer vi oss själva. Problemen uppstår ofta när du har många människor som vill ha olika saker, som hela tiden behöver olika saker av dig.

Vill du veta mer om 30 dagars utmaning? Läs här!

Vad gör man då?

Blir man en kameleont för att alla relationer ska fungera?

Utplånar man sig själv för att bli det andra kräver att man ska vara?

Vad gör du om du möter två personer där en vill gå åt vänster och den andra åt höger? Ingen människa orkar eller kan vara andra till lags hela tiden. Att göra sig fri från att vara andra till lags är inte lätt. Det kräver träning. Att få en bra självbild kräver mental träning. Mental träning som hjälper oss att jobba med både negativa tankar, negativa känslor. Och ger oss styrka och kraft att ändra de tankar och känslor som inte hjälper oss.


Vill du veta mer om 30 dagars utmaning? Läs här!

Dagens övning: Under dagen ska du träna på att inte vara där hela tiden för alla andra.

Du ska börja prioritera dig själv.